Deze oefening is onderdeel van leerlijn: Dagboek - 6

48 Liefde

Grote schrijvers hebben veel invloed op de manier waarop we over grote thema’s als liefde, dood, vriendschap, enzovoorts, nadenken. Veel mensen lezen hun boeken, en raken zo vertrouwd met de manier waarop die grote schrijvers over de liefde nadenken. In deze oefening ga je letterlijk knippen en plakken in bestaande teksten van grote schrijvers om je eigen gedachten over de liefde op te schrijven.

Onderbouw

Mel Wallis de Vries is een populaire Young Adult-schrijfster. Ze schrijft thrillers (spannende boeken), met vaak vrouwelijke hoofdpersonages. Een daarvan is Schuld: hoofdpersonage Kate heeft net een vriend, Luuk, op wie ze halsoverkop verliefd is geworden. Sinds ze hem kent, maakt ze fijne maar ook angstaanjagende dingen mee.   

Bovenbouw

Jan Wolkers schreef in 1969 het boek Turks fruit. Een verhaal over een verloren liefde. Zo opgeschreven dat het veel lezers nadien kon boeien, maar ook afschrikken. In de loop van de jaren kwam er kritiek op de manier waarop de mannelijke hoofdpersoon in het boek omgaat met de vrouw die hij liefheeft, en die hem verlaat.  

Na een van de drie fragmenten te hebben gelezen ga je deze nu analyseren (onderzoeken) in twee stappen:

  1. beschrijf in 5 woorden de relatie tussen de mannelijke hoofdpersoon en zijn vriendin.
  2. maak naar aanleiding van deze 5 woorden vervolgens 5 kloppende zinnen, waarin je hun relatie verder uitdiept en karakteriseert. Bijvoorbeeld: ‘Luuk is een wildebras en een avonturier, terwijl Kate meer een stille grijze muis is.’

Is de relatie die je tegen bent gekomen in het werk van een van deze schrijvers nu een voorbeeld van een ideale liefdesrelatie? Of juist een anti-voorbeeld? In deze stap ga je daarover nadenken naar aanleiding van het gelezen fragment.

  • Beschrijf in 5 woorden hoe de relatie tussen jou en je vriend(in) er idealiter uitziet.
  • Beschrijf in 5 kloppende zinnen hoe die relatie tussen jou en je vriend(din) er verder uitziet, volgens het ideaalplaatje.

Onderbouw

  • Kijk nu naar de tekst van De Vries. Komen jouw woorden erin voor, kun je stukken van de tekst van De Vries tekst letterlijk wegknippen of uitvlakken waardoor uiteindelijk een zin, een gedachte, een idee overblijft over de relatie tussen een man en een vrouw die bij jouw woorden past?
  • Kijk ter inspiratie eventueel naar dit plaatje om te zien wat het idee van dat knippen en plakken is. Je ziet een gedicht dat ene Kirsten Bailey maakte, geïnspireerd door werk van de kunstenaar Tom Phillips, A humumenthttps://www.tomphillips.co.uk/humument/slideshow/1-50.

Bovenbouw

  • Kijk nu naar de tekst van Wolkers of de Zeeuwse nachtegaal. Komen jouw woorden erin voor, kun je stukken van Wolkers tekst letterlijk wegknippen of uitvlakken waardoor uiteindelijk een zin, een gedachte, een idee overblijft over de relatie tussen een man en een vrouw die bij jouw woorden past?
  • Kijk ter inspiratie eventueel naar dit plaatje om te zien wat het idee van dat knippen en plakken is. Je ziet een gedicht van Yasmine Seale, ‘The Thousand and One Nights’ (2020), geknipt uit The Thousand and One Nights (1840) (Engelse vertaling van Duizend-en-één-nacht).
  • Als je meer wilt weten over waarom ze precies deze woorden liet staan, lees dan: https://poetrysociety.org.uk/essay-seale-1001-nights/.

Laat jouw schrijfsel (de geknipte en geplakte pagina) aan een klasgenoot lezen. Vraag die klasgenoot om een reactie en vergelijk jullie werk met elkaar. Wat heeft hij of zij laten staan? Waarin verschillen jullie ideale relatiebeschrijvingen? En waarom?

Zoek een nieuwe oefening
Neem contact met ons op