Leerlijn Dagboek - 6

De leerlijn ‘Dagboek’ bestaat uit 5 stappen:

1. In de oefening ‘Brief aan je woonplaats’ leer je over jezelf nadenken als inwoner van een stad of dorp. Wat betekent de plek waar je woont voor jou?

2. In de oefening ‘Journalistieke observatie’ leer je om je heen kijken, en anderen meenemen in wat je ziet. Hoe kijk jij naar de wereld om je heen?

3. In de oefening ‘Indrukken’ leer je wat je ziet zo te verwoorden dat je lezer erin meegesleept wordt.

4. In de oefening ‘Liefde’ leer je dat wat jij ziet en denkt, vaak te maken heeft met wat anderen ook al opschreven. Door heel goed te kijken wat anderen al over een onderwerp schreven, kun je beter zien wat jouw eigen gedachten zijn, en waar je gedachten van anderen leent.

5. In de oefening ‘Dagboek’ voeg je alles samen. Je schrijf de openingsbijdrage van je dagboek, aan een denkbeeldige vriend of vriendin, Hoe vertel je die boeiend en krachtig hoe jij in het leven staat?

13

Brief aan woonplaats

Vaardigheid: creativiteit

Een brief schrijven aan je woonplaats, om meer te leren over jezelf en je plek in jouw stad of dorp. In deze oefening leer je hoe je dat doet.

Maak de oefening
39

Indrukken

Vaardigheid: creativiteit

Als je leest, moet je betekenis geven aan wat je leest, met je verbeelding. In deze oefening leer je zo te schrijven dat lezers hun verbeelding flink aan het werk moeten zetten.

Maak de oefening
48

Liefde

Vaardigheid: thema

Schrijven is ook een kwestie van knippen en plakken uit het werk van anderen die over jouw onderwerp schreven. In deze oefening leer je met beleid knippen en plakken.

Maak de oefening
16

Dagboek

Een dagboek gebruik je om na te denken over alles wat je op een dag meemaakt. In deze oefening leer je een begin te maken met je dagboek door jezelf te beschrijven.

Maak de oefening