Deze oefening is onderdeel van leerlijn: Essay - 7

10 Blog

‘Blog’ staat voor het Engelse web (=Internet) en log (=logboek). Als blogger schrijf je over persoonlijke ervaringen. Dat schrijven doe je niet alleen voor jezelf, hoewel je soms zelf ook een hoop wijzer wordt door je ervaringen op te schrijven.

Maar een blog schrijf je om zoveel mogelijk lezers aan de hand van jouw persoonlijke ervaringen een algemener punt te maken waar iedereen iets van kan leren. Nu zijn er heel veel blog posts in de wereld, en lezers scrollen daar in het algemeen snel doorheen. Hoe schrijf je de eerste alinea van je blog (ook wel ‘de notendop-alinea’) zo dat lezers ook de rest van je blog gaan lezen?

Voor je begint: wil je eerst meer weten over het genre ‘blog’?

Wil je een voorbeeld van een blog?

Met het begin van je blog wil je de aandacht trekken met je persoonlijke ervaring, om dan snel de stap te maken naar het algemenere punt: dat wat je je lezers bij wilt brengen. De aandacht kun je trekken door te beginnen met wat journalisten een notendop-alinea noemen. Dat is een alinea waarin je opschrijft welke vraag je gaat beantwoorden, en waarvoor je je lezers ook probeert te interesseren.

 1. Bedenk welke ervaring je wilt gebruiken, en hoe je daar een algemeen punt van kunt maken. Bijvoorbeeld: welke blunder heb je ooit begaan, en wat zou een ander daarvan kunnen leren?
 2. Bedenk welk algemeen punt je wilt maken, en welke ervaring je eraan kunt koppelen. Bijvoorbeeld: ‘ik wil dat iedereen minder vliegt, maar toen mij een vliegvakantie werd aangeboden, ging ik toch’.
 3. Doe alsof je je ervaring aan iemand vertelt, of zoek een medeleerling die even wil luisteren, en misschien zelfs feedback wil geven. Experimenteer hiermee: hoe kun je de persoonlijke ervaring zo vertellen dat je lezer er interesse voor krijgt (bijvoorbeeld omdat je sympathiek overkomt, of omdat je ervaring heel dramatisch is)?
 4. Schrijf die ervaring op, in een alinea van maximaal drie zinnen.
 5.  Je ervaring staat als het goed is  voor een groter probleem waarmee meer mensen worstelen. Schrijf nu het tweede deel van je notendop-alinea waarin je de stap naar het grotere probleem of punt maakt. Bijvoorbeeld: “Mijn eerst blogs waren geen succes. Hoe schrijf je nu eigenlijk een goede blog waarop mensen wél zitten te wachten?”.
 6. De notendop-alinea kan dus ook uit twee zinnen bestaan, zoals je aan dit voorbeeld ziet. Dat is best moeilijk, je alinea zal al snel iets langer zijn. Maar kort en krachtig is wel het idee!

Lees nu hoe een ervaren blogschrijver zo’n eerste alinea aanpakt.

 • kies een van beide blogs hieronder
 • hoe maakt de schrijver daarin de overstap van anekdote naar notendop-alinea?

Onderbouw

Marja Baars, ‘Mohsin uit Gouda reist de wereld rond‘. Het gaat om de alinea die geel gemaakt is: een stukje uit het begin van een blog van Mohsin.

Bovenbouw

blog Ivar Schute’, ‘Ertsmos‘.

Soms maakt een schrijver die overgang dus door een vraag te stellen. Soms ook juist door je nog even in spanning te laten over waar de rest van het blog heen zal gaan.

 • hoe heb jij die overgang gemaakt?
 • kun je daar nog iets aan verbeteren, bijvoorbeeld:
 • kun je je ervaring meer aansprekend maken?
 • kan je notendop-alinea korter en krachtiger?

Je kunt je eindproduct beoordelen met deze matrix.

Meer lezen?

 •  Ivar Schute, In de schaduw van een nachtvlinder. Uitgeverij Prometheus, Amsterdam, 2020, zie bestelinformatie.
Zoek een nieuwe oefening
Neem contact met ons op