Leerlijn Essay - 7

De leerlijn ‘Essay’ bestaat uit 5 stappen:

1. ‘Blog’ helpt je om uit je eigen interesses en meningen een maatschappelijk en relevant onderwerp af te leiden voor je essay, zonder dat het saai wordt.

2. In ‘Framen’ leer je dat je woordkeuze de gevoelens en gedachtes van je publiek over jouw onderwerp beïnvloedt, positief of negatief. Dit ga je zo inzetten dat het jouw mening ondersteunt.

3. In de oefening ‘Opsomming’ ontdek je overtuigende manieren waarop je de argumenten voor je mening kunt rangschikken, waar ook humor aan te pas komt.

4. ‘Parabel’ leert je om op een speelse en pakkende manier het belang of de les van jouw mening over te brengen, door er een verhaaltje bij te verzinnen.

5. Uiteindelijk smeed je alle inzichten en vaardigheden van de voorgaande oefeningen samen tot je eigen essay in de oefening ‘Essay’.

10

Blog

Vaardigheid: genre

‘Blog’ staat voor het Engelse web (=Internet) en log (=logboek). Als blogger schrijf je over persoonlijke ervaringen. Dat schrijven doe je niet alleen voor jezelf, hoewel je soms zelf ook een hoop wijzer wordt door je ervaringen op te schrijven. Maar een blog schrijf je om zoveel mogelijk lezers aan de hand van jouw persoonlijke…

Maak de oefening
91

Framen

Vaardigheid: creativiteit

Als jij opschrijft dat het glas halfvol is, zal je lezer een half leeg glas waarschijnlijk als halfvol gaan zien. In deze oefening leer je je lezer te sturen door de woorden die je kiest.

Maak de oefening
60

Opsomming

Vaardigheid: taalvermogen

Niets is saaier voor een lezer dan een rijtje, tot dat je er als schrijver een heel bijzonder rijtje van weet te maken. In deze oefening leer je hoe je dat doet.

Maak de oefening
61

Parabel

Vaardigheid: genre

Lezers leren veel als je ze een vergelijking aanbiedt. In deze oefening doe je dat zo pakkend mogelijk door een hoofdpersonage te maken waarmee je lezer zich kan vergelijken.

Maak de oefening
25

Essay

Vaardigheid: genre

In deze oefening leer je de lezer mee te nemen in je gedachten als schrijver, door wat je meemaakt zo op te schrijven dat de lezer met je mee gaat denken.

Maak de oefening