Leerlijn Recensie - 14

De leerlijn ‘Boekrecensie’ bestaat uit 5 stappen:

1. Soms wordt er in een boek waarover jij een recensie moet schrijven een lastig woord gebruikt of onderwerp behandelt dat je lezer niet kent, maar toch heel belangrijk is om het boek te begrijpen. Omdat jij het hele boek gelezen hebt, is dit voor jou geen probleem meer. In de oefening ‘Ondertitelen’ leer je hoe je dat lastige woord of het lastige onderwerp voor je lezer goed uitlegt.

2. ‘Symbolen’ helpt je om de diepere betekenis achter gebeurtenissen of voorwerpen in jouw boek of voorstelling te begrijpen en te verwoorden.

3. In de oefening ‘Fan fiction’ schrijf je het verhaal of het boek dat je las zelf nog wat verder af. Zie het als een proef op de som. Ken jij het boek dat je recenseert zo goed dat je er zelf een vervolg op zou kunnen schrijven?

4. In een recensie moet je een oordeel geven, maar ook een betrouwbare beschrijving van datgene wat je recenseert. In ‘Observeren’ leer je een beschrijving te geven waarin je oordeel nog niet in meegebakken is.

5. Tot slot vat je alles samen in de oefening ‘Recensie’ waarin je je eigen recensie schrijft over het door jou gelezen boek of bekeken voorstelling.

Judy van der Velden
46

Ondertitelen

Vaardigheid: taalvermogen

Als je wilt dat anderen je goed begrijpen, kun je in deze oefening leren je eigen woorden te ondertitelen.

Maak de oefening
79

Symbolen

Vaardigheid: creativiteit

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, zeggen sommige mensen. In deze oefening leer je beelden te zoeken en te gebruiken om wat je schrijft kort maar krachtig te maken.

Maak de oefening
28

Fan fiction

Vaardigheid: burgerschap

In deze oefening leer je verder te schrijven waar jouw favoriete boek stopt. Je geeft zo de personages uit dat boek een tweede leven.

Maak de oefening
58

Observeren

Vaardigheid: creativiteit

Vaak denken we dat we zuiver waarnemen (dat onze waarneming de enige juiste is), en bovendien precies hetzelfde waarnemen als anderen: deze auto is lichtblauw, deze penetrante (doordringende/sterke) geur is van mest en dit geluid is een cirkelzaag. Toch is dat niet zo: voor iemand anders kan diezelfde auto ietwat groenig zijn, blijkt de rookgeur…

Maak de oefening
106

Boekrecensie

Vaardigheid: genre

In deze oefening leer je een goed onderbouwd oordeel geven over een boek dat je las. Een oordeel waar je lezer wat aan heeft.

Maak de oefening