Deze oefening is onderdeel van leerlijn: Recensie - 14

28 Fan fiction

Fan fiction krijg je als fans van een boek of boekenserie verder gaan schrijven waar het boek of de serie stopt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de personages (de in het verhaal uitgebeelde personen) als het boek is afgelopen? Of hoe zou het boek er hebben uitgezien als de slechterik en de held verliefd op elkaar worden?

Fan fiction is dus jouw eigen verhaal op basis van je favoriete boek of personage(s). Populair is bijvoorbeeld fan fiction op basis van Harry Potter, Twilight, The Hunger Games en Percy Jackson and the Olympians. Fan fiction schrijvers posten hun verhalen online op forums, waar andere fans hun verhalen gratis kunnen lezen en op die verhalen kunnen reageren (er op antwoorden). Dit gebeurt meestal in het Engels. Er is maar één regel op zo’n forum: de reacties moeten opbouwend zijn. Fan fiction liefhebbers helpen elkaar zo steeds beter te worden: als schrijvers, maar ook als lezers.

Als schrijver van fan fiction kun je je daarnaast aan de regel houden dat je werkt met de gebeurtenissen, namen, locaties (bepaalde plekken), relaties (verhoudingen tussen mensen) en personages zoals ze in de originele tekst staan. Maar dat hoéft niet: je mag alles verzinnen wat je wilt.

Voor je begint:

Kies een boek dat je gelezen hebt, of aan het lezen bent. Je hoeft het boek dus nog niet helemaal uit te hebben om fan fiction te gaan schrijven. Daarna doorloop je de denkstappen hieronder, en schrijf je in stap 6 tenslotte een verhaal van 1 A4tje, in het Nederlands. Als iemand anders in je klas ook dit boek kiest, kun je die stappen ook samen doorlopen en hardop met elkaar bespreken:

 1. Kies een personage dat in jouw verhaal de hoofdpersoon wordt. Dit mag een ander personage zijn dan dat in de roman de hoofdrol speelt. Kies een personage dat je interessant vindt en bij wie je wel eens in het hoofd zou willen kruipen. Dit kan bijvoorbeeld ook de slechterik van je boek zijn, of een personage dat niet zo veel aan het woord komt.
 2. Bepaal het plot: wat gebeurt er in jouw verhaal? Bedenk het doel van je hoofdpersoon. Misschien wil je personage wel een liefdesrelatie aangaan met een ander personage, of wil je personage iemand redden, iets ophalen of vinden, of iemand verslaan in een wedstrijd of gevecht? Kortom: probeer te bedenken wat de eindgebeurtenis is waar het verhaal naartoe werkt. Zorg er wel voor dat het verhaal zich afspeelt in de wereld van het boek, dus dat wat er gebeurt past in de sfeer van wat je weet uit het boek.
 3. Bepaal vervolgens welke kleinere gebeurtenissen je hoofdpersonage meemaakt onderweg naar diens doel. Moet je personage bijvoorbeeld hard trainen voor de wedstrijd, moet je personage een reis afleggen, of moet die een persoon of ding vinden?
 4. Bepaal welke andere personages jouw personage tegenkomt tijdens de gebeurtenissen en wat voor rol zij vervullen. Is er bijvoorbeeld een beste vriend of geliefde die het hele avontuur met je hoofdpersoon meegaat, is er een ouder iemand die advies of handige spullen meegeeft, is er een ‘obstakel’ onderweg zoals een bewaker, of is er een slechterik waarmee het personage aan het eind in een gevecht komt?
 5. Bepaal waaróm je personage dit wil doen: wat is zijn of haar reden? Is je personage bijvoorbeeld de uitverkorene (degene die is uitgekozen, geliefd boven anderen), op wiens schouders het lot van de wereld rust, is je personage verliefd op iemand die ontvoerd is, of wil je personage wraak nemen? Door naar die redenen te kijken en die te bedenken, gaat je verhaal straks meer geloofwaardig worden.
 6. Schrijf nu je verhaal op aan de hand van alles wat je bedacht hebt.

Bekijk (in het Engels) een voorbeeld op een online fan fiction forum (hoofdstuk 1 van Harry Potter-fan fiction) en bekijk de reacties die lezers erbij hebben geplaatst. Denk na over de volgende punten. Als je samenwerkt bespreek je dit ook weer hardop met elkaar:

 1. Hoe het forum eruitziet: wat voor opmerkingen worden er bovenaan de tekst gegeven? Hoeveel hoofdstukken heeft dit verhaal? Wat is de stijl van de site en op wat voor linkjes kunnen jullie allemaal klikken?
 2. Wie is het hoofdpersonage en welke bijfiguren kom je tegen in het verhaal? Waarom heeft de schrijver, denken jullie, niet Harry Potter als hoofdpersoon genomen?
 3. Wat vinden jullie van het verhaal en waarom? Zouden jullie verder willen lezen?
 4. Voor de Harry Potter-kenners: staan er dingen in de tekst die niet in de originele boeken) voorkomen?
 5. Hoe zien de reacties op deze tekst eruit? Hoeveel reacties zijn er geplaatst en door wat voor profielen (mensen online)? Welke opmerkingen komen vaker voor?
 1. Herlees je fan fiction verhaal. Bedenk (of bespreek samen als je samenwerkt) of je tevreden bent over de gebeurtenissen en personages en of is de toon/sfeer van de tekst is zoals je voor ogen had. Kun je de sfeer van je tekst nhumoristische og wat aandikken door bijvoorbeeld spannende momenten of humoristische (grappige) opmerkingen van personages toe te voegen? Herschrijf de stukjes waarover je niet tevreden was.
 2. Klaar met herschrijven? Laat je tekst aan een ander persoon of duo lezen, die onder de tekst positieve en opbouwende reacties ‘posten’! De reacties moeten suggesties (voorstellen) bevatten die je tekst nóg beter kunnen maken. Gebruik die reacties om de laatste dingen aan je tekst te veranderen.
 3. Reflecteer (denk nog eens na over, of praat erover in een groepje) op je eindresultaat door deze vragen in te vullen.

 

Meer lezen?

Weet dat je ook buiten schooltijd online altijd terecht kan op de fan fiction forums, waar je een positieve community kunt vinden van mensen die dezelfde interesses hebben als jij. Kijk bijvoorbeeld eens rond op deze forums:

Of luister naar populaire podcasts over fan fiction op Spotify:

Zoek een nieuwe oefening
Neem contact met ons op