Leerlijn Boekverslag - 4 [in aanbouw]

Leerlijn 4 ‘Boekverslag’ bestaat uit 5 stappen:

1. In ‘Journalistieke observatie’ leer je een situatie te beschrijven zonder direct je eigen oordeel erover te geven, wat ook van pas komt in je beschrijving(en) van de gebeurtenissen in je boek.

2. ‘Boekaantekening’ helpt je opnieuw met je gedachtes over de sleutelpassages van je boek te gaan, en daar je belangrijkste bevindingen te noteren. Ook handig voor je verdere boeken.

3. Met de oefening ‘Personage(s) onderzoeken’ kruip je in de huid van de personages uit je boek, door deze zelf te gaan bedenken. Zo leer je die uit je boek nog beter kennen.

4. In ‘Woordverklaring’ kijk je met een frisse blik opnieuw naar de moeilijke woorden in je boek, door zelf verklaringen voor nieuwe woorden te bedenken als schrijver.

5. Uiteindelijk vat je al deze verschillende vaardigheden samen in ‘Boekverslag’, om tot je definitieve boekverslag te komen.

11

Boekaantekening

Vaardigheid: taalvermogen

Een goede aantekening maken in de kantlijn van een boek kan je helpen te begrijpen wat je leest. In deze oefening leer je zo’n aantekening schrijven en gebruiken.

Maak de oefening
99

Woordverklaring

Vaardigheid: taalvermogen

In deze oefening leer je de betekenis van een woord heel precies omschrijven. Zo precies, dat iedereen begrijpt wat je bedoelt.

Maak de oefening