Deze oefening is onderdeel van leerlijn: Boekverslag - 4

50 Logline

Een korte zin die alles van de film samenvat, dat is een logline (ook wel: premisse). Een goede logline is goud waard als je je film wilt verkopen: producenten beslissen op basis daarvan of ze een film wel of niet willen maken.

Een logline bestaat uit drie delen:

  1. situatie van de hoofdpersonen aan het begin van de film;
  2. gebeurtenis waar hoofdpersonen mee te maken krijgen;
  3. de manier waarop hoofdpersonen met de gebeurtenis omgaan, en dus het verloop van de film (de actie).

Ook moet de logline de sfeer en toon van de film weergeven: grappig, grimmig (angstaanjagend), gek etc. etc.. En iets te raden overlaten. Degene die een logline beoordeelt, moet nog wel nieuwsgierig zijn hoe de film eruit zal komen te zien.

Een logline krijg je als filmbezoeker meestal niet in zijn geheel te lezen, omdat die teveel weggeeft. Voor het grote publiek maak je een ‘tagline’.  Een voorbeeld. De tagline voor Edgar Wright’s film Baby Driver (2017) was: “All you need is one killer track.”. De logline voor diezelfde film was:  “After being coerced into working for a crime boss, a young getaway driver (bestuurder van een vluchtauto) finds himself taking part in a heist (overval) doomed to fail (gedoemd te mislukken).”

Voor je begint met schrijven: wil je eerst meer weten over het genre ‘logline’, kijk dan naar deze WikiWand-pagina of naar dit blog over wat een logline is van Karel Segers. Wil je een voorbeeld van een ‘logline’, lees dan deze tweets waarin mensen een film op een aparte manier uitleggen en zo tot een eigenaardige logline komen.

Bekijk een van deze twee korte films, beschikbaar via NPO2 Kort!. Dit platform geeft ieder jaar jonge filmmakers een kans een korte film te produceren:

 • Uit huis (animatiefilm, 6′ 30”) van regisseur Joost Lieuwma. De tagline daarvan is: “Wanneer Richard van zijn vader het ouderlijk huis moet verlaten, blijft hij keer op keer op bizarre wijze terugkomen, totdat hij door het noodlot wordt gedwongen om op eigen benen te staan.”
 • Sevilla (speelfilm, 11’34”) van regisseur Bram Schouw. De tagline daarvan is: “Drie jongeren maken een roadtrip naar Sevilla die hun leven voorgoed zal veranderen.”

Schrijf van een van beide films, nadat je hem gezien hebt, de logline die aan het maken van de film vooraf zal zijn gegaan. Dat doe je door:

 • een zin te maken die duidelijk maakt welke gebeurtenis de hoofdpersoon/hoofdpersonen overkomt, en hoe daarmee omgegaan wordt;
 • in die zin ook de sfeer en spanning van de film te beschrijven.

De regisseurs maakten ook zelf ooit een logline.

 • Lees die hier.
 • Beoordeel die logline: wat van de film (hoofdpersonage, actie, sfeer) komt erin naar voren? En waarom zal de regisseur dat benadrukt (duidelijk gemaakt hebben dat hij/zij dat heel belangrijk vindt) hebben?

Wat zijn manieren om te testen of je een goede logline schreef? Stel jezelf de volgende vragen:

 • laat jouw logline goed de kern van de film zien: is duidelijk wie de hoofdpersoon is, wat hij/zij wil, wat er gebeurt en hoe daarop door hoofdpersonages gereageerd wordt?
 • hoe is jouw logline in vergelijking met die van de regisseur? Beter, slechter, waar ligt dat aan?

Je kunt je eindproduct beoordelen met deze matrix.

Meer lezen?

Zoek een nieuwe oefening
Neem contact met ons op