Deze oefening is onderdeel van leerlijn: Advertentie - 1

105 Advertentie

Als je iets heel moois hebt bedacht of gemaakt, wil je dat met de wereld delen. In deze oefening leer je een tekst te schrijven die wat jij bedacht of gemaakt hebt aantrekkelijk maakt voor zoveel mogelijk mensen.

Een advertentietekst bevat maar heel weinig woorden. Maar wel precies dié woorden die maken dat anderen willen hebben wat jij in de aanbieding hebt.

  • Maak om te beginnen een lijstje met wat je in de aanbieding hebt. Dat is een ding of een dienst, maar waar staat dat ding of dienst allemaal voor? Voorbeeld: je hebt bedacht dat jij veel beter dan iedereen die jij kent banden kunt plakken, of computers weer aan de praat kunt krijgen, of naar iemand kunt luisteren, of een ding kan maken dat ervoor zorgt dat je je sleutels nooit meer kwijt bent.
  • Maak dan een lijstje met wat mensen die jouw ding en dienst niet hebben, allemaal mislopen. Voorbeeld: sleutels die altijd kwijt zijn, een lekke fietsband hebben en die zelf moeten plakken, of een computer die eindeloos traag voortdurend updates aan het installeren is, of altijd een luisterend oor bij de hand hebben. 

Schrijf nu je eerste versie van de advertentietekst.

  • Beeld je in (bedenk) wie jouw ding of dienst gaat aanschaffen, en doe alsof je tegen iemand uit die doelgroep spreekt.
  • Breng alle positieve punten van je ding of dienst goed onder de aandacht van die persoon.

Nu ga je polijsten (door schuren nog mooier maken) wat je al hebt.

  • Kijk naar je woordkeuze: zoek varianten op alle woorden die je gebruikte om je ding of dienst positief te omschrijven. Zijn er nog betere woorden te vinden? Je kunt een site als Synoniemen.net gebruiken als je zelf even geen andere woorden kunt verzinnen.
  • Probeer je in je koper te verplaatsen: zijn er nog meer middelen om je koper aan te spreken die je niet hebt gebruikt? Bijvoorbeeld: kun je ze verleiden met een toekomstbeeld dat je als een goed verhaal voor ze brengt?
Zoek een nieuwe oefening
Neem contact met ons op