Leerlijn Sprookje - 16

De leerlijn ‘Sprookje’ bestaat uit 5 stappen:

1. In de oefening “Verzamelen” leer je een onderwerp te vinden waar je over wilt schrijven, en informatie over verzamelt.

2. Door de oefening “Tweede blik” leer je kijken naar de wereld om je heen, om die net een beetje anders in te gaan schatten.

3. In de oefening “Denken over dingen” leer je de meest creatieve magische dingen bedenken die in jouw sprookjeswereld een rol kunnen spelen.

4. In deze oefening “Dystopie” schrijf je het tegenovergestelde van een sprookje.

5. In de afsluitende oefening “Sprookje” schrijf je een sprookje dat je lezers hoopvol zal stemmen.

89

Verzamelen

Vaardigheid: creativiteit

Niets is handiger voor een schrijver dan verzamelen. In deze oefening leer je hoe dingen bij elkaar te zoeken waar jij een tekst van kunt maken.

Maak de oefening
21

Tweede blik

Vaardigheid: burgerschap

Als schrijver heb je altijd stof tot schrijven als je jezelf aanleert dingen van meer dan één kant te beschrijven. In deze oefening leer je hoe je dat doet.

Maak de oefening
102

Denken over dingen

Vaardigheid: creativiteit

Niemand kan een schrijver vertellen waar hij of zij over moet schrijven. Toch is het goed om te weten dat alle dingen waarover jij nadenkt ook in de gedachten van anderen voorkomen. Deze oefening reikt een aantal ideeën en denksporen van anderen aan die jou helpen nadenken over wat je wilt schrijven.

Maak de oefening
20

Dystopie

Vaardigheid: burgerschap

Waarschuwingen lezen mensen niet graag, tenzij je ze in de vorm van een goed verhaal weet te gieten. In deze oefening leer je hoe dat te doen.

Maak de oefening
78

Sprookje

Vaardigheid: genre

In deze oefening beschrijf je de echte wereld en een sprookjeswereld. Wat kan van de echte wereld een sprookjeswereld maken?

Maak de oefening