139 Synoniemen
Het is om allerlei redenen fijn om uit meer dan één woord te kunnen kiezen als je iets wilt uitdrukken. Geen twee woorden drukken precies hetzelfde uit, ook al noemen we sommige woorden ‘synoniemen’. Synoniemen zijn woorden die (bijna) hetzelfde betekenen. Denk bijvoorbeeld aan ‘dag’ en ‘hallo’. Je kunt ze allebei zeggen als je iemand gedag wilt zeggen.
Waarom wil je dan zowel ‘dag’ als ‘hallo’ kennen als schrijver? Als je ze allebei kent, kun je variëren (=wisselen). Zo kun je iemand nog eens verrassen. Als je ouders eraan gewend zijn dat je ze altijd ‘mam’ en ‘pap’ noemt, schrikken ze zich misschien wel een hoedje als je eens ‘pa’ en ‘ma’ probeert.
In deze oefening ga je aan de slag met het vinden van synoniemen.
Aan het eind van de dag komt iedereen thuis in het huis waar hij/zij de nacht doorbrengt. Voor jou is de schooldag afgelopen, misschien heb je gesport bij een club, gegamet bij een vriend thuis of je hebt nieuwe handschoenen gekocht in de stad. Je vader en moeder (of verzorgers) komen thuis van hun werk of sluiten hun andere bezigheden buiten de deur af, steken hun sleutel in de voordeur en hangen hun jas aan de kapstok. Iedereen komt het huis binnengedruppeld, en iedereen vraagt aan elkaar:
‘Hoe was je dag?’
De meeste jongeren zeggen tegen hun ouders dan:
‘Leuk’
of
‘Stom’
- Wat zeg jij meestal? Welk woord, of welke paar woorden gebruik jij? (De meeste mensen zeggen elke dag hetzelfde. Hun antwoord is niet een echt antwoord, maar meer een korte check of alles okee is). Schrijf je antwoord op.
- Ga op het internet naar http://synoniemen.net en typ het woord dat jij gebruikt om te antwoorden hoe het met je gaat in het zoekvenster. Als je een antwoord opschreef met meerdere woorden in de vorige stap, typ je het meest opvallende woord in het zoekvenster.
- Druk dan op ‘enter’ en kijk naar de synoniemen van het woord dat je opzocht dat deze site je geeft.
- Maak een lijst van de woorden die overeenkomen met hoe jij het voelde toen je jouw reactie gaf.
Voorbeeld:
als je ‘leuk’ hebt ingevuld, en je komt op deze pagina het woord ‘grappig’ tegen, en je bedoelde ook echt dat je een grappige dag had, dan schrijf je dat op de lijst.
- Maak een tweede lijst van de synoniemen die je hebt gekregen waarvan je de betekenis niet kent. Bijvoorbeeld het woord ‘flatteus’, als synoniem voor ‘leuk’.
Als je de hele pagina van synoniemen.net hebt afgewerkt, heb je dus twee lijsten.
- Kies uit lijst één woord waarmee jij morgen gaat reageren op de vraag hoe je dag was. Schrijf ook op waarom je dat kiest. Als je het morgen gebruikt hebt, kun je kijken of het
- Zoek daarna alle woorden van de tweede lijst, met woorden die je niet kende, op in een woordenboek, bijvoorbeeld http://vandale.nl.
- Maak een zin met elk woord. De zinnen hoeven niets met elkaar te maken te hebben, want het gaat alleen maar om het leren kennen en gebruiken van deze nieuwe woorden. De zinnen moeten wel van elkaar verschillen.
Voorbeeld van hoe het niet moet:
de jongen was knap
de jongen was tof
de jongen was gezellig
….want dan zijn alle zinnen hetzelfde. Voorbeeld van hoe het wel moet:
de jongen was knap want hij had mooie ogen
ik vind het tof dat je het oude vrouwtje hielp met boodschappen sjouwen
gezellig dat we met z’n allen gekaart hadden