135 Schrijven over jezelf
Waar is schrijven goed voor? Doordat je niet zo snel kunt schrijven of typen als je gedachten door je hoofd gaan, word je bij schrijven gedwongen je gedachten te ordenen en in zinnen op papier te zetten. Schrijven vertraagt en daarom kun je onaffe of naar alle kanten fladderende gedachten tot een gedachtengang maken.
Niet alleen je gedachten, maar ook je gevoelens en sensaties kun je zo ordenen. Je lichaam voelt de hele dag, zowel emoties in je innerlijk als zintuigelijke ervaringen (doordat je dingen proeft, ruikt, ziet en hoort). Die sensaties in woorden vangen is soms lastig, omdat er voor niet alle kleuren, geuren en gevoelens meteen de juiste woorden zijn. Schrijven is dan echt zoeken en puzzelen.
Door te schrijven over je gedachten, gevoelens en sensaties maak je als het ware een landkaart van je innerlijk. De tekst bestaat uit precies de woorden die jij gekozen hebt om wat je denkt en ervaart weer te geven. Als je nog wat sleutelt aan je tekst zul je zien anderen op deze manier kunnen lezen wat jij voelt, vindt, of meemaakt.
Maar voor wie schrijf je die ‘landkaart van je innerlijk’? Om je te oefenen in het schrijven over jezelf, in geordende zinnen die werkelijk gaan over hoe jij je voelt en wat je zoal vindt, is corresponderen met iemand een goede leerschool. Je dwingt elkaar om eerlijk en helder te formuleren, en uit het antwoord dat je terugkrijgt kun je afleiden of je eerdere brief begrepen werd.
- Zoek iemand in je omgeving die voor een bepaalde periode jouw penvriend(in) wil zijn. Het mag iemand uit je klas zijn, maar het is wel wat uitdagender om iemand te kiezen die je niet elke dag tegenkomt. Het kan spannend zijn om iemand te kiezen van een andere leeftijdscategorie, maar iemand van je eigen leeftijd kan natuurlijk ook.
- Maak samen een duidelijke afspraak hoe vaak je gaat schrijven, en voor hoe lang. Een wat langere periode is aan te raden, want dan gaat het gesprek de diepte in.
- Spreek niet met elkaar gedurende de hele periode van corresponderen. Je kunt dus eigenlijk niet iemand uit je klas kiezen, noch iemand uit je directe vriendenkring.
Bijvoorbeeld: 8 weken lang, 1x in de week (dus in totaal 16 brieven)
- Zoek op nos.nl naar een nieuwsbericht dat jou interesseert.
- Behandel het bericht in je eerste brief en informeer naar de visie van je penvriend(in). Een goede beginzin is bijvoorbeeld: ‘Heb je op nos.nl al gelezen dat….? Mijn mening daarover is…..’.
- De brief moet minstens een half A4tje zijn.
- In alle volgende brieven:
- ga je in op wat je penvriend(in) je schrijft, zoals je in een gesprek ook zou doen;
- bespreek je voorts elk onderwerp dat je maar wilt;
- stel je de ander ook minstens 1 vraag. Dan heeft de ander een goede reden om de brief terug te schrijven.
- Kom na afloop van de gehele briefwisseling (dus na die 8 weken) bij elkaar en vertel elkaar wat je van elkaar opviel en wat je van elkaar geleerd hebt.
- Schrijf allebei een verslagje van 300 woorden.
- Vergelijk de verslagjes met elkaar, en lever ze samen in bij je docent.
Je mag na deze schrijfoefening natuurlijk verder gaan met corresponderen!