126 Glimlachen leren lezen
In het Nederlands bestaat de uitdrukking: “zijn gezicht sprak boekdelen”. Mooi dat een gezicht kennelijk zoveel kan zeggen als een heel boek, maar hoe leer je een gezicht lezen?
Dat gaan we in deze oefening leren door te schrijven over wat je aan een glimlachend gezicht kunt aflezen.
ls iemand glimlacht kan dat heel veel verschillende dingen betekenen.
Bijvoorbeeld:
– beleefdheid: glimlachen bij het afrekenen in de supermarkt.
– verbloemen: glimlachen om een mop die iemand vertelt maar die niet grappig is.
– vertedering: glimlachen als je een jong hondje ziet.
- Schrijf nog 4 functies van glimlachen, op dezelfde manier zoals hierboven, dus een woord dat de onderliggende emotie beschrijft, dan een dubbele punt, en dan een voorbeeld van een realistische situatie.
- Verzamel alle antwoorden van je klas en kijk welke er overeenkomen en welke verschillen.
- Typ ze allemaal op 1 document en hang deze lijst ergens in de klas. Gedurende een week is de opdracht voor iedereen: als je een nieuwe weet, schrijf hem erbij.
Je hebt nu een lange lijst met betekenissen, maar is het mogelijk een indeling te maken, zodat je ze goed terug kunt vinden in de lijst? Daar gaan we in deze stap aan werken door een catalogus te maken.
- Bekijk de lijst, en zet betekenissen bij elkaar die om een bepaalde reden bij elkaar horen. Die reden wordt dat het titeltje van het groepje betekenissen (bijvoorbeeld: glimlach van plezier of glimlach om iets gedaan te krijgen).
- Om die catalogus nog wat bruikbaarder te maken, kun je ook kijken wie in jullie school het meest voor elkaar krijgt door te glimlachen. Wie weet altijd ruzies te sussen met een glimlach, of weet jou er zelfs toe te brengen je laatste snoepje af te staan met die glimlach?