Leerlijn Profielwerkstuk - 13 [in aanbouw]

De leerlijn ‘Profielwerkstuk’ is bedoeld om een goed begin te maken aan je profielwerkstuk (PWS). De moeilijkste fase is meestal de beginfase: waarover wil ik mijn PWS scrhijven? Deze 4 oefeningen helpen je om al schrijvende op jouw favoriete PWS-onderwerp te komen.

1. De oefening ‘Nieuwsgierigheid’ leert je de kunst van het vragen stellen, het begin van al het onderzoek. Van meer oppervlakkige vragen tot diepgaandere, naar de wereld om je heen, en naar jezelf, opdat je nieuwsgierigheid geprikkeld raakt.

2. ‘Onderwerp zoeken’ helpt je op weg om niet alleen een relevant onderwerp voor je PWS te vinden, maar ook een waar je zelf enthousiast van wordt.

3. Met ‘Volharding’ overwin je de moeilijke momenten van inspiratieloze droogte in het schrijfproces, die onvermijdelijk zullen komen in je PWS.

4. In de oefening ‘Aanleiding’ breng je de inzichten en vaardigheden van de vorige oefeningen samen, en schrijf je een aanleiding voor een PWS die je direct in je eigen inleiding kunt zetten.

https://www.flickr.com/photos/petrarulez/
54

Nieuwsgierigheid

Vaardigheid: creativiteit

Schrijven is een kwestie van doordenken. In deze oefening leer je vragen stellen die je helpen door te denken.

Maak de oefening
https://www.natuurkunde.nl/opdrachten/3086/nk-tegen-de-wind-in-fietsen-exaktueel
96

Volharding

Vaardigheid: creativiteit

Schrijven is vooral doen en doorzetten. In deze oefening leer je hoe je als schrijver een doorzetter wordt.

Maak de oefening
68

Aanleiding

Vaardigheid: genre

Een profielwerkstuk (PWS) begint met een ‘aanleiding’: een kort stukje tekst waarin veel moet gebeuren. Je lezer moet snappen wat het onderwerp van het PWS is, en meteen doorkrijgen waarom dat onderwerp interessant is. Om dat te bereiken, kun je je aanhaken bij het nieuws. Of je lezer vragen wat hij/zij van je onderwerp vindt….

Maak de oefening