125 Overdrijven

Veel mensen overdrijven als ze iets vertellen. Ze zeggen bijvoorbeeld:

Ik heb echt een jáár met die man van de helpdesk aan de telefoon gehangen
Ze waren zo lekker, ik heb duizend poffertjes gegeten

Dat meisje is echt de knapste ooit 

Waarom doen mensen dat?

Waarom overdrijven mensen? Mensen overdrijven om het gevoel dat ze ergens bij hebben weer te geven. Het gevoel dat je eindeloos aan de telefoon met de man van de helpdesk hangt, en hoe saai dat voelt. (Maar wacht eens even: ‘eindeloos’ in de vorige zin is ook alweer een overdrijving!)

In deze oefening leer jij een gevoel uit te drukken door overdrijvingen te schrijven.

Ze waren zo lekker, ik heb duizend poffertjes gegeten.
Dat meisje is echt de knapste ooit.

  • Waarom zal degene die deze zinnen opschreef overdrijvingen hebben gebruikt? Welk gevoel zal daarachter zitten? Schrijf dat per zin op, en begin je antwoord met ‘omdat’.
  • Welke van de twee onderstaande zinnen zou jij opgeschreven kunnen hebben, past het meest bij jou?

Ik was laat vanmorgen dus ik heb flink doorgefietst. Maar toen ik bij school kwam stonden er zoveel fietsen geparkeerd dat ik moest zoeken naar een plekje en kwam ik alsnog te laat.

 Ik werd dus niet wakker gewoon, dus ik als een idioot naar school. Daar stonden tienduizend fietsen door elkaar in de stalling, totale chaos, alleen maar van die kabouterfietsen van die brugklassers, dus ik zet mijn fiets letterlijk bovenop de scooter van Tony.

  • Hoeveel overdrijvingen tel jij in de bovenste zin? En in de onderste?
  • Past het dus bij jou om te overdrijven, of doe je dat niet zo vaak?
  • Schrijf een kort verhaal van 80-100 woorden over iets dat je de afgelopen week hebt meegemaakt. Als je het moeilijk vind om te beginnen: vertel het dan hardop (tegen jezelf, of tegen iemand anders. In zo’n verhaaltje staat meestal waar je was, wat je deed en hoe je je daarbij voelde of wat je ervan vond. Vertel en schrijf alles op zoals je dat normaal zou doen.
  • Als je je tekst klaar hebt, ga dan naar de volgende stap.

 

  • Heb jij per ongeluk of expres dingen overdreven? Kun jij de woorden aanwijzen waar je dat hebt gedaan?
  • Als je die kunt aanwijzen: verander ze in gewone woorden die preciezer beschrijven wat er gebeurde.
  • Als je er geen overdrijvingen instaan, laat je je verhaaltje zo. Dan ben je of iemand die niet overdrijft, of je hebt zonder overdrijving beschreven wat er gebeurd is.
  • Herschrijf het verhaaltje en overdrijf alles zo veel mogelijk. De beste manier om dit te doen, is proberen te voelen hoe wat er gebeurde zou aanvoelen als ze heel, heel erg waren. Dus bijvoorbeeld: een lekke band voelt aan als het einde van je fiets die nu naar de schroot moet; koude friet smaakt als het eten van een  oude schoen en een hondje uitlaten is net zo erg als tien jaar in de gevangenis zitten.
  • Je hebt nu twee verhaaltjes. Wat is er over de twee te zeggen? Welke is leuker om te lezen? Geloofwaardiger, grappiger, persoonlijker, etc.? Bespreek dit met elkaar door je medeleerlingen beide verhalen te laten lezen.
  • Welke soort verhalen hoor je het liefst, de verhalen met overdrijvingen of verhalen zonder overdrijving? Vind je het prettig als de schrijver overdrijft om heel duidelijk een gevoel op jou als lezer over te brengen?
Zoek een nieuwe oefening
Neem contact met ons op