Leerlijn Verhaal - 16 [in aanbouw]

De leerlijn ‘Verhaal’ bestaat uit 4 stappen:

1. Waar haal je je inspiratie vandaan voor een verhaal? In ‘Herinnering’ ontdek je dat je geheugen een uitstekende inspiratiebron is voor een goed verhaal.

2. Na de oefening ‘Personagebeschrijving’ kun je zelf levensechte personages bedenken die passen in jouw verhaal.

3. De verteller is als het ware de baas van het verhaal. ‘Dierenperspectief’ daagt je uit om vanuit een ongewoon en spannend perspectief je verhaal te vertellen. Hoe ver reikt jouw inlevingsvermogen?

4. In ‘Dystopie’ rijg je al je inzichten en vaardigheden uit de vorige stappen aaneen, en schrijf je een onheilspellend verhaal volgens een klassiek genre.

35

Herinnering

Vaardigheid: burgerschap

In deze oefening leer je zo schrijven dat anderen toegang krijgen tot je gedachten en gevoelens. Je leert beschrijven hoe je dacht, wat je zag of rook, hoe je je voelde: alles wat maar helpt om de lezer te laten delen aan jouw leven.

Maak de oefening
19

Dierenperspectief

Vaardigheid: creativiteit

Het is al moeilijk om als schrijver op te schrijven wat je als mens allemaal denkt en voelt. In deze oefeningen maken we het nog iets moeilijker: hoe zou je schrijven als je een dier was?

Maak de oefening
20

Dystopie

Vaardigheid: burgerschap

Waarschuwingen lezen mensen niet graag, tenzij je ze in de vorm van een goed verhaal weet te gieten. In deze oefening leer je hoe dat te doen.

Maak de oefening