Leerlijn Sollicitatiebrief - 15

De leerlijn ‘Sollicitatiebrief’ bestaat uit 5 stappen:

1. Met de oefening ‘Achtergrondverhaal’ leer je over anderen (en jezelf) na te denken als personages met een verhaal. Hoe kun je in weinig woorden schetsen wat je achtergrond is‘?

2. De oefening ‘Brief’ leert je hoe je degene aan wie je schrijft, voor je te zien als je de sollicitatiebrief schrijft. Hoe kun je een brief schrijven die jouw toekomstige baas het gevoel geeft dat je met hem of haar in gesprek wilt?

3. De oefening ‘Autobio’ leert je om jouw verhaal en je goede eigenschappen kort en krachtig over te brengen op een manier die past bij het genre waarin je schrijft: een sollicitatiebrief.

4. In de oefening ‘Reclametaal’ leer je taal te gebruiken die goede eigenschappen van jou benadrukt.

5. Uiteindelijk vat je alle inzichten van de vorige oefening samen in het schrijven van een sollicitatiebrief in de oefening ‘Sollicitatiebrief’.

1

Achtergrondverhaal

Vaardigheid: creativiteit

Iedereen heeft een verhaal. In deze oefening leer je het verhaal achter anderen bedenken en opschrijven.

Maak de oefening
3

Autobio

Vaardigheid: burgerschap

Iets korts over jezelf schrijven zodat iedereen je snel kan leren kennen, kan op heel veel manieren. In deze oefening leer je hoe.

Maak de oefening
Een handgeschreven briefje van een zoon van Jean, meegestuurd in een brief van Julie uit november 1918. Archief Alkmaar
14

Brief

Vaardigheid: taalvermogen

Brieven schrijven we elkaar niet meer zo vaak. Misschien wel om te solliciteren,  maar niet meer om ons hart uit te storten. Daar werd de brief in het verleden vaak voor gebruikt. En je hart uitstorten gaat gemakkelijker als je met iemand praat: daarom zijn brieven vaak geschreven als een gesprek. Daar ga je mee…

Maak de oefening
70

Reclametaal

Vaardigheid: taalvermogen

De wereld net iets mooier beschrijven dan hij is, dat is wat reclamemakers doen. In deze oefening leer je hoe dat werkt.

Maak de oefening