Leerlijn Interview - 10 [in aanbouw]

De leerlijn ‘Interview’ bestaat uit 5 stappen:

1. In ‘Signalement’ leer je een zo precies mogelijke beschrijving te geven van iemands uiterlijk, waarin je let op allerlei details. Dat is handig voor een interview, waarin details veelzeggend kunnen zijn.

2. Na de oefening ‘Eerlijke schrijvers’ ben in je in staat om een betrouwbare en feitelijke beschrijving te geven van de dingen zoals ze zijn, zonder jouw vooroordelen erin te verwerken.

3. In ‘Exacte taal’ ontdek je de dubbelzinnigheid van taal, en leer je wanneer het gepast is om dat te gebruiken, en wanneer het je boodschap juist dwarszit.

4. Met de oefening ‘Formulier’ leer je de juiste vragen stellen naar de informatie waar jij naar op zoek bent.

5. Ten slotte voeg je in ‘Interview’ al je inzichten en vaardigheden samen in het bedenken en uitschrijven van je eigen interview.

74

Signalement

Vaardigheid: genre

In deze oefening leer je een robot zo precies te omschrijven dat je lezer niet denkt dat het een mens is.

Maak de oefening
22

Eerlijke schrijvers

Vaardigheid: creativiteit

In deze oefening leer je dat je als schrijver – ook als je heel eerlijk wilt zijn en de waarheid op wilt schrijven – daar niet altijd in slaagt. Onderzoek in deze oefening hoe eerlijk jij schrijft, of kunt schrijven als je er extra op let.

Maak de oefening
26

Exacte taal

Vaardigheid: taalvermogen

In deze oefening leer je zo te schrijven dat je lezer meer dan één betekenis kan geven aan wat je schrijft.

Maak de oefening
29

Formulier

Vaardigheid: taalvermogen

Een paar korte vragen opschrijven waarmee je precies de antwoorden krijgt die je nodig hebt. Dat lijkt gemakkelijker dan het is. In deze oefening leer je hoe je dat als schrijver aan kunt pakken.

Maak de oefening
42

Interview

Vaardigheid: genre

Als je als schrijver mensen interviewt, heb je vanzelf stof tot schrijven. In deze oefening leer je hoe je die stof in de vorm van een interview opschrijft.

Maak de oefening