Leerlijn Beschouwing - 2

De leerlijn ‘Beschouwing’ bestaat uit 5 stappen:

1. In de oefening ‘Ziekte’ leer je schrijven over een groot thema waar veel mensen in hun leven mee te maken hebben. Hoe kun je je verdiepen in zo’n thema als schrijver?

2. In de oefening ‘Tweede blik’ leer je je eigen gedachten over iets nog eens bekijken, om ze zo aan te vullen en nog veel beter te maken.

3. In de oefening ‘Zeer Kort Verhaal’ leer je complexe gedachten over iets heel compact op te schrijven, in de vorm van een verhaal.
Zetten om de lezer voor jouw stelling te winnen.

4. In de oefening ‘Diagnose’ leer je je taalgebruik nog eens dubbel te checken. Kun je vertrouwen op wat je schrijft, kan het nog beter als je nog preciezer weet waar je problemen met taal hebt?

5. Uiteindelijk vat je alle inzichten van de vorige oefening samen in het schrijven van een oefenbetoog in ‘Beschouwing’. Je kiest zelf een onderwerp waarin je je wilt verdiepen, en schrijft daarover in hele compacte vorm je eigen, rijke gedachten op.

101

Ziekte

Vaardigheid: thema

Zieke mensen willen vaak heel graag dat je begrijpt hoe ze zich voelen. In deze oefening ga je leren opschrijven wat een ziek iemand allemaal kan denken of voelen.

Maak de oefening
21

Tweede blik

Vaardigheid: burgerschap

Als schrijver heb je altijd stof tot schrijven als je jezelf aanleert dingen van meer dan één kant te beschrijven. In deze oefening leer je hoe je dat doet.

Maak de oefening
100

Zeer Kort Verhaal (ZKV)

Vaardigheid: genre

Een verhaal met begin, midden en eind schrijven, en dan in één pagina of zelfs korter. Het lijkt niet te doen, maar in deze oefening leer je hoe je dat aan kunt pakken.

Maak de oefening
18

Diagnose

Vaardigheid: taalvermogen

In deze oefening leer je je eigen taalgevoel vertrouwen om goede Nederlandstalige teksten van niet-goede Nederlandstalige teksten te onderscheiden.

Maak de oefening
7

Beschouwing

Vaardigheid: genre

In deze oefening leer je over een onderwerp waarover je echt wel je mening klaar hebt, beschouwend te schrijven. Dat betekent: met geduld en verbeelding je lezer meenemen in hoe jij over iets denkt.

Maak de oefening