Leerlijn Opiniestuk - 11 [in aanbouw]

Je leeft als mens niet geïsoleerd, maar in een samenleving waarin van alles gebeurt. Sommige dingen bevallen je wel, anderen totaal niet. In de leerlijn ‘Opiniestuk’ leer je in 5 stappen hoe je op een toegankelijke manier je mening kan geven over ontwikkelingen in samenleving.

1. In ‘Bio’ oefen je op een betrouwbare manier een informatieve omschrijving te geven van de mensen om je heen, zoals politici, artiesten of docenten.

2. Door de oefening ‘Hot take’ kan je straks razendsnel een pittige mening geven over een actueel onderwerp, maar begrijp je tegelijkertijd ook het gevaar van zulke meningen.

3. ‘Meme’ inspireert je om je eigen mening op een komische manier te verwerken in een tekstje met een afbeelding, dat zo een bepaald punt wil maken en mensen aan het denken wil zetten.

4. Met de oefening ‘Vrijheid’ leer je je te verhouden tot belangrijke normen en waarden in onze samenleving, en daar je eigen gedachtes en gevoelens over te uiten.

5. In ‘Opiniestuk’ combineer je alles uit de vorige oefeningen om daadwerkelijk een opiniestuk schrijven dat je naar de krant opstuurt.

9

Bio

Vaardigheid: burgerschap

Hoe beschrijf je kort iemand levensverhaal? In deze oefening leer je dat dat op meer dan één manier kan.

Maak de oefening
38

Hot take

Vaardigheid: creativiteit

Als je nieuws hoort, is het niet moeilijk om daar meteen iets over te zeggen, Maar als je schrijft, kun je net even iets langer nadenken over het nieuws. In deze oefening leer je zo op nieuws te reageren dat anderen erdoor gaan nadenken.

Maak de oefening
51

Meme

Vaardigheid: genre

Een bestaan beeld hergebruiken als schrijver, hoe doe je dat? In deze oefening krijg je wat tips.

Maak de oefening
33

Vrijheid

Vaardigheid: thema

Het woord vrijheid betekent niet voor iedereen hetzelfde. In deze oefening onderzoek je wat het voor jou als schrijver betekent.

Maak de oefening