Leerlijn Opiniestuk - 11

Je leeft als schrijver in een wereld waarin van alles gebeurt. Over sommige dingen zul je een heel duidelijke mening hebben. Je vindt ze goed, of juist heel fout. In de leerlijn ‘Opiniestuk’ leer je in 5 stappen hoe je je mening op kan schrijven zodat anderen die kunnen lezen. En ermee kunnen doen wat ze willen.

1. In de oefening ‘Hot take’ leer je razendsnel, maar niet zonder nadenken, te reageren op nieuws.

2. In de oefening ‘Meme’ leer je van je eigen mening een komische combi van tekst en afbeelding te maken.

3. In de oefening ‘ChatGPT als denkhulp’ leer je jouw mening vergelijken met wat heel veel mensen in Nederland over bepaalde onderwerpen denken.

4. Met de oefening ‘Observeren’ leer je je eigen mening checken. Klopt die mening wel, als je nog eens heel goed kijkt?

5. In ‘Opiniestuk’ combineer je alles uit de vorige oefeningen om daadwerkelijk een opiniestuk schrijven dat je naar de krant opstuurt.

38

Hot take

Vaardigheid: creativiteit

Als je nieuws hoort, is het niet moeilijk om daar meteen iets over te zeggen, Maar als je schrijft, kun je net even iets langer nadenken over het nieuws. In deze oefening leer je zo op nieuws te reageren dat anderen erdoor gaan nadenken.

Maak de oefening
51

Meme

Vaardigheid: genre

Een bestaan beeld hergebruiken als schrijver, hoe doe je dat? In deze oefening krijg je wat tips.

Maak de oefening
58

Observeren

Vaardigheid: creativiteit

Vaak denken we dat we zuiver waarnemen (dat onze waarneming de enige juiste is), en bovendien precies hetzelfde waarnemen als anderen: deze auto is lichtblauw, deze penetrante (doordringende/sterke) geur is van mest en dit geluid is een cirkelzaag. Toch is dat niet zo: voor iemand anders kan diezelfde auto ietwat groenig zijn, blijkt de rookgeur…

Maak de oefening